A legfontosabb kora őszi teendők a kertben

Az ősz beköszöntével számtalan munka akad kertünkben. Elsősorban fel kell készíteni növényeinket a téli időszakra, de bátran ültethetünk is.

Tudtad, hogy az őszi kertészkedéssel nagyban hozzájárulhatsz kerted jövő tavaszi szépségéhez?

Növények ültetése

Szeretnél kertedbe tulipánt, jácintot, esetleg nárciszt? Szerezz be tavaszi hagymás virágokat és legkésőbb az ősz második felééig ültesd el. Vásárláskor válassz kemény hagymákat és különböző időben nyíló virágokat. A hagymákat magasságuknál, kétszer mélyebbre ültessük és a mellékgyökér alulra kerüljön.

Ha cserjével és fával szeretnéd gazdagítani kertedet, akkor bátran válaszd a magnóliát, más néven liliomfát vagy a japán díszcseresznyét.

Kora ősszel bátran bővíthető konyhakertünk is. Vethetünk például spenótot, sóskát, fagyálló salátaféléket vagy akár sárgarépát. Ha belevágtál az őszi ültetésbe, ne feledkezz meg a fagyvédelmükről sem! Védőszálas gyapjútakaróval, fóliával vagy kéreg mulccsal tudod a leghatékonyabban megóvni veteményesedet.

 

 

Tápanyagpótlás

A forró hónapok után érdemes pótolni a tápanyagot termőtalajban, annak érdekében, hogy növényeink megfelelően fejlődjenek. Ezt úgy tudod megtenni, hogy nagy mennyiségű érett komposztot forgatsz a földbe.

 

Fagyvédelem

A fagyérzékeny fákat és bokrokat takard be növényvédő textiliával és borítsd be az összegereblyézett falevelekkel. A cserepes, dézsás szobanövényeket költöztesd vissza a lakásba, de ügyelj arra, hogy bőségesen érje őket fény. A gyep védelméről a következő pontban olvashatsz.

 

Gyepápolás

Tavasztól ősz elejéig a fűnyíró bizony hasznos társa a kerttulajdonosoknak. Viszont a hideg közeledtével egyre ritkábban lesz rá szükség. Az utolsó fűnyírásnál hagyjuk meg a gyepet 5 cm hosszúságúra és szórjuk meg káliumtartalmú trágyával, így a zord téli időjárás biztosan nem fog benne kárt okozni.

Speciális gyepszellőztető géppel tudjuk kellően regenerálni gyepünket. Ilyenkor a megszaggatott fűszálak új sarjakat növesztenek, ezáltal sokkal sűrűbb lesz az eredmény. Szellőztetés után szórjunk műtrágyát a fűre és öntözzük meg bőségesen, hogy tavasszal gyönyörű gyeppel büszkélkedhessünk.

 

Mert zölden minden jobb!