A palántázás folyamata lépésről-lépésre
A palántázás rengeteg odafigyelést kíván, többek között azt, hogy vetőmagjaink egészségesek, vegyszermentesek legyenek.
Minél öregebb egy mag, annál kevésbé lesz csíraképes ezért fontos, hogy a csomagoláson található dátumot mindig ellenőrizzük le vásárlás előtt! Emellett ügyeljünk arra, hogy a föld megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmazzon és a hőmérséklete is kedvező legyen a csíráztatáshoz. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan válj sikeres palántáztatóvá.
1. Lépés - Előkészületek
Készítsünk elő a vetőmagoknak edényeket, amelybe majd elültetjük őket. Fontos, hogy ezek tiszták és legalább 2-3 hüvelyk nagyságúak legyenek. Ehhez választhatunk műanyag edényt, joghurtos poharat, sőt akár még tojástartót is.
2. Lépés - Megfelelő mag ültetés
Ahogyan azt már korábban említettük, fontos, hogy a vetőmagok egészségesek és csíraképesek legyenek. Ha nincs otthon friss és fémzárolt magunk, akkor érdemes beáztatni egy éjszakára. Azok a magok, amelyek nem csíráznak ki, a víz felszínén maradnak ezzel jelezve, hogy már nem életképesek.
3. Lépés - Magvetés
A már kiválasztott ültetőedényünket töltsük meg földdel, majd fúrjunk bele nagyjából 1,5 cm-es mélyedéseket a mag nagyságát figyelembe véve és lyukanként 2-3 db magot tegyünk bele.
4. Lépés - Öntözés
Az elültetett magokat öntözzük meg egy kevés vízzel ügyelve rá, hogy a föld mindig maradjon kellően nedves. Ültetőedényünket ezután letakarhatjuk egy üveglappal vagy fóliával, hogy megfelelő párát biztosítunk a palántáknak.
Fontos: A takarást naponta vegyük le, hogy a föld tudjon szellőzni.
5. Lépés - Csírázást követő feladatok
Ha már látjuk az első kis csírát, akkor távolítsuk el a takarást és tegyük őket egy hűvösebb, fényes helyre. Ezt követően továbbra is rendszeresen locsoljuk a földet! Figyeljünk rá, hogy a palántákra ne kerüljön víz.
6. Lépés - Kiültetés
Ahogyan növekednek a palánták mindig ültessük át őket egy nagyobb edénybe. Vigyázzunk, hogy a gyökereik ne sérüljenek meg. Ha már a kinti időjárás megfelelő, kiültethetjük őket a kertbe.
Általában a trópusi területekről származó növényeket szoktuk palántáztatni. Ilyen lehet például a paradicsom, paprika, padlizsán. De ide tartoznak még a káposztafélék, tök, és a zeller is.
Most, hogy már ismered a palántázás lépéseit, itt az idő, hogy belevágj!
Forrás: https://kreativfarmer.hu/palanta-nevelese/
https://www.natria.com/learn/rose-flower/10-steps-growing-plants-seed