Növények, amiről nem gondoltad, hogy ehetőek

Napjainkban egyre nagyobb divatnak számít különleges gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, de a közvetlen környezetünkben megtalálható őshonos vad zöldségek mégsem szerepelnek az üzletek, éttermek kínálatában.

Összegyűjtöttünk most 5 olyan növényt, amivel Ti is biztos sokszor találkoztatok már, viszont valószínűleg nem tudtátok róluk, hogy ehetőek!

Fehér here, réti here

A közbeszédben csak lóhereként emlegetett növényeket többféleképpen is felhasználhatjuk a konyhában. Leveleikből például főzeléket és salátát készíthetünk, míg virágaikkal bármilyen ételt díszíthetünk. Termését kiszárítva és megőrölve fűszerként használhatjuk, például kenyérsütésnél a liszthez keverhetjük.



Gyermekláncfű

Gyermekkorunkból biztos sokaknak ismerős ez a növény, hiszen rengeteg játék fűződik hozzá. Ám, amire nem gondoltunk a nagy játék közepette - és valószínűleg azóta sem, az az, hogy ez a növény is az ehetők táborát erősíti. A pitypang minden része nyersen is fogyasztható. Virágzás előtt gyökere főzve saláták alapját képezheti, csakúgy mint fiatal levelei - amíg nem keserednek el. Az idősebb levelek már kesernyések, ezért jellemzően főzve fogyasztják őket.

Ha fiatal levelekre vágyunk, viszont lemaradtunk róla sincs semmi baj, hiszen a növény egész nyáron virágzik, és termést érlel. Magjait elvetve rövid idő alatt zsenge levélhez juthatunk, míg virágszirmaival az ecetet ízesíthetjük.



Százszorszép

Levelei enyhén savanykásak, salátákat ízesíthetünk vele. Az enyhén vanília illatú szárított levélőrleménnyel sütemények is ízesíthetők, virágával pedig szinte bármilyen étel díszíthető. A százszorszép virágát és termését - csakúgy, mint a lóhere esetében - szárítva és megőrölve, fűszerként használhatjuk.



Pásztortáska

A korábban említett növényekhez hasonlóan a pásztortáskát sem kell sokáig keresni, hiszen rendkívül elterjedt növény hazánkban. A borsó ízére hajazó leveleit felhasználhatjuk saláták fűszerezésére, levesek, spenótszerű mártások ízesítésére. A fiatal virágos hajtások nyersen és párolva is fogyaszthatók, szárított terméstokja és magvai pedig őrölve, fűszerként is használható.



Közönséges cickafark

A cickafarkból készített gyógytea közismert, de fiatal levelei nyersen is finomak, továbbá illóolaj tartalmuk miatt aromásak. Levelei kissé kesernyések, saláták, túró és vaj fűszerezésére kiváló. Fogyasztása pattanásos bőrűeknek kifejezetten ajánlott.



Néhány fontos dolog, amire ügyelj:

  • Csak szakember által azonosított fajtát fogyasszunk! Ha egy növény eredetében nem vagy biztos, akkor inkább kerüld a felhasználását.
  • A gyűjtés során ügyelj arra is, hogy a termőkörnyezet ne legyen szennyezett!

 

Reméljük kedvet kaptál hozzá, hogy néhány új, a közvetlen környezetedben is megtalálható, jótékony hatású ízt is belecsempéssz a napjaidba - legalább egy próba erejéig!