Így gondoskodj a nyaralás alatt szobanövényeidről

A nyaralás idején nagy fejtörést okozhat megoldani szobanövényeink gondozását, ha nem lakik a közelben egy barát vagy egy családtag.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyeket alkalmazva biztonságban tudhatod őket, amíg távol vagy!


Utazás előtt törődj velük még többet!

Ha jó állóképességnek örvendenek növényeid, akkor szinte meg se fog nekik kottyanni az a pár nap. Utazásod előtti néhány hétben turbózd fel növényeidet tápoldatokkal, és figyelj oda még jobban a helyes gondozásukra. Vess be minden praktikát, hogy kicsattanjanak az egészségtől!

Keress árnyékos helyet!

Keresd meg otthonod leghűvösebb és legárnyékosabb zugát és helyezd oda egy kupacba szobanövényidet. Az árnyékolás központi szerepet játszik az öntözésben, hiszen a napsütés felgyorsítja a párolgási folyamatot.

Így oldd meg az öntözést!

Sokan az indulás előtti percekben locsolják meg a növényeket, és az sem ritka, hogy vízben állva hagyják őket. Elsőre logikusnak tűnhet, viszont ez egy rendkívül rossz taktika, hiszen a gyökerek nem tudnak “lélegezni”. Nyaralás előtti napon locsold meg őket utoljára, de csak mértékletesen!

Készíts otthon öntöző ”rendszert”!

Ha hosszabb utazásra készülsz, vagy csak szeretnéd teljes biztonságban tudni növényeidet, akkor vess be egyedi öntözés praktikát!

PET palack

Ez egy roppantul költséghatékony és könnyen kivitelezhető megoldás. Mindössze egy PET palackra lesz szükséged. Lehetőség szerint BPA, azaz biszfenol A mentes palackot válassz. A kupakját egy kalapács és egy szög segítségével lyukaszd ki. Töltsd meg vízzel az üveget, majd óvatosan, fejtetővel lefelé nyomd bele a virágföldbe.

+Tipp: Minél kisebb lyukakat fúrj a kupakba, hogy víz sokáig kitartson.


Madzag

A madzaggal való öntözést, inkább kevesebb vízigényű növényeknél alkalmazható. Szerezz be egy nagyon vastag pamut fonalat, lógasd bele az egyik felét egy vízzel teli edénybe a másikat, pedig a talajba.

Fürdőkád

Ha pár napra utazol csak el, és szeretnéd, hogy növényeid semmi esetre se szenvedjenek vízhiányt, akkor Neked való ez a praktika.

Tegyél néhány régi törölközőt a fürdőkádba, töltsd fel vízzel - nagyjából 5 cm - a vízigény függvényében és helyezd bele növényeidet az ültetőedény vagy a csészealj nélkül.

Vesd be az olvasott fortélyokat, hogy szobanövényeid még jó sokáig színesítsék otthonodat!

Források:

https://balkonada.hu/viragok-ontozese-nyaralas-alatt/

https://eletforma.hu/stilus/7-remek-tipp-a-szobanovenyek-nyaralas-alatti-gondozasahoz

https://www.kertpont.hu/hogyan-ontozzuk-novenyeinket-nyaralas-alatt/